Εδώ και 20 χρόνια περίπου ασχολούμαστε με το σκάκι, προπονώντας εκατοντάδες παιδιά σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Αυτή την εμπειρία της δώσαμε το σχήμα του βιβλίου. Για το περιεχόμενο χρησιμοποιήσαμε την ενέργεια που παίρναμε τόσα χρόνια από τους μαθητές μας, λίγη φαντασία και πολύ κόπο και τα δύο βιβλία μας έγιναν πραγματικότητα: "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το σκάκι" και "Σκάκι και φαντασία".

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ «ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΚΑΚΙ»


            μια φορά κι έναν καιρό… σ' ένα μακρινό τόπο, εκεί που μόνο η φαντασία μπορεί να φτάσει…δυο πολιτείες καμάρωναν η μια απέναντι από την άλλη γελαστές κι ηλιόλουστες…".
      Έτσι αρχίζει το παραμύθι, κι αν αναρωτιέται κανείς τι σχέση μπορεί να έχει με το σκάκι, θα του απαντούσαμε ότι ένα παιδί θα ήταν πολύ καλό να πρωτογνωρίσει το σκάκι μέσα από παραμυθένιες σελίδες, γεμάτες χρώματα και ζωγραφιές.

  Το βιβλίο (κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο 1999) αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι με πρωτότυπη αντιπολεμική πλοκή ενώ το δεύτερο περιέχει εύχρηστες οδηγίες προς τους γονείς. Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος περιγράφονται 24 παιγνιώδεις δραστηριότητες σχετικές με το σκάκι που έχουν στόχο να εξασκήσουν διάφορες νοητικές δεξιότητες των παιδιών, διασκεδάζοντάς τα παράλληλα (περιέχει και πολλές φωτογραφίες).
  Μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει γνωστή η μεγάλη παιδαγωγική αξία του σκακιού κι αυτό γιατί δεν είχε ασχοληθεί κανείς προπονητικά με τις μικρές ηλικίες. Το βιβλίο καλύπτει αυτό το κενό και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Η περιπέτεια των ηρώων του παραμυθιού εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο που το παιδί ανατρέχει στις ζωγραφιές και στα λόγια του παραμυθιού διαρκώς και βρίσκει έτσι έναν εύκολο και οικείο τρόπο που το οδηγεί στη γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου